ILK YARDIM

Ilk Yardim Hakkinda

a.Birinci derece yanıklar: Bunlar yalnız derinin üst tabakalarında olanlardır ve sadece bir kızıllıkla belirirler. Güneş yanıklarının çoğunluğu birinci derece yanıklardır.

b.İkinci derece yanıklar: Bu yanıklar yalnız derinin üst tabakalarında değil, daha derinde olan tabakalarda da oluşurlar. Bunlar kabarcıklarla ve serum ifrazatı ile karakterize olurlar. Ciddî güneş yanıkları bu kategoriye girebilir.

c.Üçüncü derecede yanıklar: Bu yanıklar bütün deri tabakalarında tahribat yaparlar ve genellikle bütün derinin yok olmasına sebebiyet verirler.

d.Dördüncü derece yanıklar: Bu yanıklar bütün deriyi yok etmekle kalmayıp; aynı zamanda deri altı dokulara, kaslara, kirişlere, kan damarlarına, kemiklere de zarar vermektedirler.

a.İlk önce hastanın’ genel sağlık durumunun düzeltilmesi gerekmektedir. Bu yüzden hastanın ısmabilmesi için, sıcak şeyler yemesi ve içmesi gereklidir.

b.Hastanın birden değil yavaş yavaş ısınması gerekir. Bunun için hasta hemen sıcak bir yere götürülmemelidir.

c.Mevcut olabilecek ağrılar için kendisine ilâç verilmelidir. Aspirin ve buna benzer ilâçlar genellikle bu durum için yeterlidir.

d.Etkilenen alan yavaş yavaş normale döndürülmeli ve egsersiz-yaptırılmalıdır. Kesinlikle ve hiçbir şekilde sert masaj veya ovmalara tâbi tutulmamalıdır.

e.Soğuk çatlaklarına mâruz kalan kısım temiz ve kuru bir bandajla örtülmelidir.

a.Hastayı sırt üstü yatırın. Boynunda veya göğsü üzerinde bulunabilecek bütün giysileri gevşetin.

b.Çenesini kaldırıp, başmi mümkün ölçüde geriye doğru eğin. (Bu- hareket soluk borusunu düzletir ve akciğerlere hava gitmesini kolaylaştırır.)

c.Hastanın burun deliklerini parmaklarınız arasında sıkıştırıp kapalı tutun.

d.Ağzınızı hastanın ağzına dayayarak bütün kuvvetinizle içeriye hava verin.

e.Akciğerlerin dışa hava verebilmesi için ağzınızı hastanın ağzından uzaklaştırın.

f.Bunu her beş veya altı saniye arasında tekrarlayın.

g.Nabız ve kalp atışı devam ettiği sürece bu yönteme devam edin. Bu gibi bir kişiyi normale getirmek saatlerce sürebilir.

h.Yorulduğunuz zaman başkası yerinize geçmelidir.

i.Hastanın boğazında veya göğsünde ’su veya balgam birikmiş-se, bunların ağızdan çıkmasını temin için kendisini baş aşağı veya yana çevirerek tutun.

j.Ağızda balgam veya başka maddeler toplanmışsa bunları parmaklarınızla dışarı çıkarın. (Nefes almayan bir kimse hiçbir zaman ısırmayacaktır.)

k.Eğer ağızdan ağıza nefes vermekten iğreniyorsanız açık bir mendil arasından da hava verebilirsiniz. (Bu direkt ağızdan ağıza sistemi kadar tesirli olmayabilir.)

l.Ancak birkaç dakika nabız ve kalp atışı yoksa bu metoda son verin. Kulağınızla dikkatle hastanın göğüsünün sol tarafını dinleyin.

m.Hasta kendine gelirse, kendisini sıcak tutun ve doktor gelinceye kadar veya en azından yarım saat süreyle yerinden kıpırdatmayın.

HAYDİ PARTİYE
MİRC PROGRAMLARI