Maydonoz tam bir mucize. Yani her derde deva. En başta bol miktarda C vitamini içermesi nedeniyle çok iyi bir gençlik iksiri. Maydanozgiller familyasından; yaprakları güzel kokulu ve parçalı, kazık köklü, 30 - 100 cm boyunda, iki yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri şemsiye halindedir. Tohumları ufak ve esmerdir. Meyvelerinin içeriğinde uçucu bir yağ ile apiin adlı bir glikozit vardır. Kökünde, biraz uçucu yağ, müsilaj ve apiin vardır. Yaprakları, kökü ve meyvesi kulanılır.
MAYDONOZUN FAYDALARI :

*İdrar söktürür.
*İştah açar.
* İltihaplı yaraların iyileşmesini sağlar.
* Aybaşı sancılarını keser.
* Sürmenajda faydalıdır.
* Yüksek tansiyonu düşürür.
* Kalbin yorulmasını önler.
* Kansızlığı giderir.
* Kansere karşı korur.
* Karaciğer şişliğini giderir.
* Safra akışını kolaylaştırır.
* Vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır.
* Vücutta biriken suyu, ödemi boşaltır.
* Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
* Romatizmada faydalıdır.
* Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler.
* Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
* Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar.
* Anne sütünü azaltır ve böylelikle memelerin şişmesini önler.
* Cinsel istekleri artırır. Görme gücünü artırır.
* Yalnız önemli bir uyarıda bulunalım.Böbrek iltihabı olanlar maydanoz yememelidir.

Patlıcangillerden bir çeşit bitkidir. Ürünü için yetiştirilir. Vatanı Meksika ve Peru’dur. Yabani türünün meyveleri yuvarlak ve kiraz kadar küçüktür. Domatesin içeriğinde lycopin denilen bir madde bulunur. A, B, C vitamileri bakımından zengindir. Gövde ve yapraklarında solanin denilen zehirli bir alkoloid bulunur.
Faydası : Bol idrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını ve kanın durulmasını sağlar, damar sertliğini giderir. Romatizma ve nikriste faydalıdır. Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Üremiyi düşürür. Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Cilde tazelik ve pembelik verir. İsiliği ve mayasılı giderir. Nasırların sökülmesine yardımcı olur. Çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Arı sokmasında ve yanıkların tedavisinde faydalanılır. Kansere karşı korur. Midesi zayıf olanlar, böbrek ve mesanelerinde iltihap olanlar, suyunu içmelidirler.
Marul (lactuca)Marulun FaydalarıMarulMaruldaki VitaminlerŞifalı Bitkilerlactuca
Bileşikgiller familyasından; geniş ve uzun yeşil yapraklı veya çok yıllık bir bitkidir. Tohumları cinsine göre esmer veya siyahtır. Ilık iklimi sever. İlk ve sonbahar aylarında ekilir. Yurdumuzda bir çok çeşidi vardır.

Faydası : Sinirleri yatıştırır. Uykusuzluğu giderir. Sinirsel kalp çarpıntılarını keser. İsteride faydalıdır. Erkeklerde aşırı cinsel istekleri keser. Kabızlığı giderir. Basur memelerinde faydalıdır. Kandaki şeker miktarını düşürür. Kanı temizler.

Hazmı kolaylaştırır. Nekahat devresinin kolay atlatılmasında yardımcı olur. Bol idrar söktürür. Romatizma ve Nikris’te faydalıdır. Göğsü yumuşatır. Karaciğer ve dalak şişliklerini indirir. Böbrek iltihaplarında iyidir. Aybaşı halinin ağrısız ve muntazam olmasını sağlar.

Suyu ergenlik sivilcelerini giderir. Yüze tazelik ve güzellik verir. Lapası; kan çıbanı apse ve yanıklarda faydalıdır. Asabi öksürükleri keser. Anne sütünü artırır.