Kalp Damar Hastalıkları
Özellikle hayvansal gıdalarda bulunan ve fazla miktarda alındığında damar iç yüzeyine yapışan kolestrol isimli yağ türü, normalde esnek olan damarların esnekliğini azaltır. Damar duvarları sertleşir ve tıkanır. Yüksek tansiyon ve yaşın ilerlemesiyle damar yapısı bozulmaya başlar. Sigara kullanılması gibi etmenler ateroskleroz yani damar tıkanıklığını meydana getirir. Kalbin kas tabakası yeterince beslenemez ve beslenemediği için yeterince kasılamaz. Bu da hastada göğüs ağrısına neden olur.

1. 5 kilo suya 200 gr. hayır tohumu konulur. 2 saat kaynadıktan sonra eksilen su yerine sıcak su ilave edilir. Her sabah dolapta saklanacak olan bu sudab bir bardak içilir.
2. 10 gr. sarmısak iyice ezilir, üzerine 10 gr.lık ılık su konur. 24 saat bekletildikten sonra bir tülbent vasıtası ile süzülür. Günde 3 kere 20-30 damla içilir.
3. Kalp yorgunluğu için alıç bitkisi kullanılmalıdır. 1 bardak kaynar suya 4 gr. ufalanmış alıç yaprağı konur.10 dk. bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
4. 1 bardak kaynar suya 4-10 gr. andız otu kökü konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden önce 1 bardak içilir. Bu bitkiyi kaynatarak da kullanabilirsiniz.
5. Kalp damarlarını genişletebilmek için; 1 bardak suya diş otu tohumundan 10-20 gr. konur 5-10 dk. kaynatılır. Günde 2-3 bardak içilir. Ya da çoban çökerten tohmundan 1 bardak suya 10 gr. konulur, 10 dk. bekletilip içilir.

sinir bozukluğu:

Günümüzde hayat şartları gereği devamlı olarak stres altında bulunmaktan kaynaklanan ankisiyete halidir. Hayattan zevk alamama, sürekli kendini mutsuz, halsiz ve yorgun hissetme görülür. Hasta gerçekte hasta olmadığı halde kendinde hastalıklar bulmaya çalışır. Bu hallerden kurtulabilmek için temiz havada dolaşmak, hayatın iyi yanlarını görmeye çalışmak, varsa kötü alışkanlıklardan uzaklaşmaya çalışmak gerekmektedir. B vitamini tüketilmeye çalışılmalıdır. Sardunya , lavanta, limon, portakal kokuları sinir sistemine iyi gelir. Sinir bozukluğuna önerebileceğimiz bitkisel tedaviler şunlardır:

* 4 su bardağı suya, 2 kahve kaşığı Güzelavratotu Yaprağı konur kaynatılır ve süzülür. Üzerine 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek günde 1 çorba kaşığı içilir.
* 4 bardak suya 2 tutam lavanta çiçeği konur. 15 dakika kaynatılıp süzülür Günde 3 kere birer çay bardağı içilir.
* 4 bardak suya 1 çorba kaşığı melisa ufalanır. Kaynatılıp süzülür. Sabah akşam 2′şer çorba kaşığı içilir.
* 1 bardak kaynar suya 6 gr. kişniş konur. 10 dakika bekletilir. günde 3 defa birer bardak içilir.
* Histeri hastaları için şeytan tersi toz halinde 0,5-1 gr hap halinde içilir.
* 1 bardak kaynar suya 20 gr. yemişen yaprağı veya meyvesi konur, 10 dakika bekletilir. günde 2-3 bardak içilir.
* 1 bardak suya 4-10 gr. zerdeçal konur. 10 dakika kaynatılır. 2-3 bardak içilir. Zerdeçal günde 0,25-0,50 gr toz hainde de içilebilir.

GUATR BAGA HASTALIĞI:
Guatr hastalığnın 2 temel sebebi vardır. Tiroid bezinin normalden fazla çalışması veya normalden az çalışmasından kaynaklanır. Tiroid bezi normalden fazla çalışıyorsa iştah artmasına rağmen kilo kaybı yaşanabilir. Sık sık büyük abdeste çıkma görülür, seyrek adet görme sinirlilik hali, duygusal değişiklikler, gözlerin dışarıya doğru çıkması, çift görme ve ayaklarda şişlik görülebilir. Tiroid bezinin az çalışması durumlarında ise kilo alma, kabızlık, soğuktan rahatsız olma, kısık ses, hareketlerde yavaşlama, nabzın düşmesi, saçın kuru ve kalın olması gibi etkiler görülebilir. Guatr için bitkisel teadavi yöntemleri şöyle:

* Kaya koruğu ezilir, lapa haline getirilir, kuyruk yağı ve tuzla karıştırılır. Guatrın üzerine sık sık masaj yapılır.
* 1 bardak kaynar suya 10 gr. dövülmüş kereviz tohumu konur. 10 dk. bekletilir. Günde 2-3 bardak içilir.
* Lahana yaprakları sıkılır elde edilen dudan günde 2-3 bardak içilir.
* Sinirotu yaprağı ezilir. Üzerine bir miktar tuz konur. Lapa halinde boğaza konur.
* 8 su bardağı sirkeye 1 avuç meşe kabuğu konur, 20 dk. kaynatılır. temiz bir tülbent elde edilen suya batırılır, sıkılır ve boğaza sarılır. Üzerine yün bez dolanır. Birhafta boyunda taşınır.

FELÇ İÇİN ŞİFALI BİTKİLER:

Sinirlerdeki harabiyet sebebiyle vücudun bir kısmının veya tamamının duyarsız hale gelmesine felç denir. Felçli hastalarda damarlarda kanama olur ve kaslar görev yapamaz hale gelir. Görme ve konuşma bozuklukları ve şiddetli baş ağrısı ilk belirtileridir. Yaşlılar daha fazla risk altındadır. Felç için şu bitkisel tedaviler önerilir.

* Çörekotu, papatya, zeytinyağıyla kanatılır. Soğuyunca felçli bölgeye sürülür.
* Ardıç yağı ile felçli bölgeler ovulur.
* Felci önlemek için 1 çay kaşığı zencefil tozunu 1 bardak kaynar suya atıp 10 dk bekletin ve günde 3 bardak için
* 1 bardak kaynar suya 4 gr ökseotunu atın 10 dk. bekletip günde 3 bardak içiniz.
* Mersin yaprağı kaynatılır elde edilen su ile felçli uzuvlar ovulur.
* 1 gr. Baltıran otu tohumu toz haline getirilir. 10 gr un 10 gr. pudra şekeri ile karıştırılır. Öğle yemeklerinde 1 çay kaşığı karışım su ile birlikte içilir.
* Biberiye yağından 3 damla 1 kesme şekerle yenilir. 1 bardak kaynar suya 10 gr. biberiye konur10 dk bekletilir günde 2-3 bardak içilir.

AŞIRI TERLEMEYE BİTKİSEL ÇÖZÜM:
İnsan vücudunda bulunan iki sinir sisteminden biri olan somatik (istemli) sinir sistemi bize ağrı, ısı ve dokunma gibi duyuları hissetmemizi ve vücudun farklı bölümlerinin hareketlerini sağlayan kaslarımızı kontrol etmemizi sağlar.

Otonom (istemsiz) sinir sistemi ise solunum hızı, kalp atışı ve vücut sısısnın ayarlanmasında önemli olan ter üretimi gibi bedensel fonksiyonların şuur dışı kontrol edilmesini sağlar. Otonom sinir sistemi sempatik ve parasempatik sistem adı verilen iki bölümden oluşur.

Sempatik sinir sistemi vücudun her yerinde ter salgılanmasını kontrol eden sistemdir. Bu sistemin bazen hiçbir nedene bağlı olmadan kendiliğinden çok yüksek seviyede çalışması belirli bölgelerde aşırı terlemeye neden olur.

Günlük hayatı etkileyen aşırı terleme durumuna hiperhidrozis adı verilmektedir.

Aşırı terleme normalde sağlığa zarar vermez. Terlemeyi önleyici pomad ve losyonlar mevcuttur. Terlemeye bitkisel tedavi olarak şu kürleri önerebiliriz.

1. 1 bardak kaynar suya 2-10 gr Adaçayı konur ve 10 dk. bekletilir. Günde 2-3 bardak içilir.
2. Nane suyundan günde 20 gr içilir.
3. Meşe mazısı toz haline getirilir 5 gr. kitre ile içilir.
4. 1 bardak suya 6-10 gr. meşe kabuğı ufalanarak konur. 5 dk. kaynatılır bu su ilayaklar yıkanır.
5. Günde 3-4 damla elma yağı 1 fincan su il içilir
6. 1 bardak kaynar suya 2-10 gr. at kuytuğu konur 10 dk. bekletilir günde 2-3- bardak içilir.
7. Erik hoşafı yapılıp içilir.

Yanıkların tedavisinde şu bitkisel tedaviler uygulanır:

1. Bir küçük kaba 1 kahve fincanı zeytinyağı konur. Üzerine 1 çiğ yumurtanın beyazı eklenir ve çırpılır yanığın üzerine sürülür.
2. 2 su bardağı acı kuyusuyuna 3 kahve fincanı zeytinyağı, 2 kahve fincanı badem yağı konur. Her kullanışta iyice çalkalanarak cilde sürülür.
3. 1 tane çürük elma ezildikten sonra üzerine 1 kahve kaşığı tuz ekilir, karıştırılır ve yanık cilde konur.
4. Tahinin üzerinde biriken yağ alınır. 200 gr balmumuyla beraber hafif ateşte mum eriyinceye kadar tutulur. Biraz soğuyunca yumurta beyazı ilave edilir. Elde edilen bu karışım yanıklara sürülür.
5. Semizotu lapa haline getirilir ve yanıkların üzerine konur.
6. Sarı kantoran bitkisi içeren merhemler yanık tedavisinde iyi sonuç vermektedir.
7. Taze bakla yaprağı ezilir yanıkları üzerine konur.
8. Ballı baba yaprağı ezilir yanıkların üzerine konur.

Vücut terleyince keskin ve hoş olmayan kokulara neden olur. Kalabalık toplum içerisinde hoş olmayan ter kokuları kendimizi ve diğer insanları rahatsız eder. Bu kokuyu giderebilmek için önerebileceğimiz bitki kürleri şunlardır.

1. Oğul otu yaprakları haşlanır, suyu vücuda sürülür.
2. Süsen yaprakları toz haline getirlilir terleyen yerlere pudra gibi sürülür.
3. Patlıcan kaynatılır, suyu içilir. Patlıcan yemekleri ter kokusunu giderir.
4. Burçak toz haline getirilir. Günde 2-3 gr. yenir.
5. Enginar sapları doğranır sirke ile yapılmış bal şerbetiyle içilir.
6. Roka bitkisi aç karnına çiğ olarak yenirse ter kokusunu giderir.