BEL AĞRILARI İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Tanımı : Vücudun bel bölgesinde meydana gelen ve çeşitli sebepleri olan ağrılardır.

Nedenleri : Bu sayfada, belirli bir anotomik rahatsızlık nedeniyle değil de daha çok yorgunluk, hamlık ve sportif incinme gibi şikayetlerden kaynaklanan bel ağrıları gidermek için önerilerde bulunacağız. Fakat bu durumda olsa bile bu ağrıların çok şiddetli ve uzun süreli olması durumunda uzman bir doktora görünmekte fayda vardır.

ÖNERİLER

*Yeteri kadar zeytinyağı ısıtılıp ağrılı bölgeye masaj yapılarak yedirilir ve sıcak tutulup sert bir zemine yatılır.

*Bele ağrının olduğu bölgeye bir kaç kat geniş yapraklı lahana konulup sert bir zemine yatılır.

*Birer çay kaşığı günlük, havlıcan, zencefil bunlara ek olarak bir tatlı kaşığı çam fıstığı bir arada dövülerek toz haline getirildikten sonra bu karışımı macun haline getirecek kadar süzme bal ile karıştırılıp ağrılı bölgeye iyice yedirildikten sonra sert bir zemin üzerine yatırılır.

*Birer tatlı kaşığı sinameki, mesteki, toz şeker ve bir çay kaşığı günlük bir arada dövülerek toz haline getirildikten sonra bu karışımı macun haline getirecek kadar süzme bal ile karıştırılıp ağrılı bölgeye iyice yedirildikten sonra sert bir zemin üzerine yatırılır.

Bel Ağrısı İçin Banyo Önerileri

*100 gram at kuyruğu akşamdan soğuk suyun içine bırakılıp, ertesi gün iyice kaynatılıp, süzülerek banyo suyuna katılır ve göğüs kafesine gelecek şekilde 20 dakika kadar suyun içinde oturulur. Banyodan çıkıldığında kurulanmamalı bir havluya sarılarak sıcak yatağa girilmeli ve elden geldiğince terlenmelidir.

*500 gram tıbbi karakafes otu yaprağı akşamdan 5 litre soğuk suyun içine bırakılıp ertesi gün iyice kaynatılıp, süzülerek banyo suyuna katılır ve bel ve sırt bölgesi suyun içinde kalacak şekilde banyo yapılır. Banyodan çıkıldığında kurulanmamalı bir havluya sarılarak sıcak yatağa girilmeli ve elden geldiğince terlenmelidir.
ANTİOKSİDANLAR

Teknolojik gelişmeler hiç kuşkusuz hayatımızı çok kolaylaştırdı fakat bunun yanında olumsuz etkileri ile de hayatımızı tehdit eder duruma geldi. Hava kirliliği, yiyeceklerimizdeki hormonlar, besinlerimizdeki katkı maddeleri ve koruyucular, ozon tabakasının delinmesiyle bize ulaşan zararlı güneş ışınları, çevre kirliliği… Bu örnekleri tabiki daha da çoğaltabiliriz. İşte bu etkenler bizi kanser, kalp krizi gibi hayati tehlikesi bulunan hastalıkların yanında erken yaşlanma ile de karşı karşıya getirebilir.İşte vücudumuzu bu zararlı etkenlerden korumak için bol bol antioksidan bulunan besinler tüketmeliyiz.

Günümüzde tıp dünyası oldukça ilerledi. Bu gelişmeler sayesinde eskiden tedavi edilemeyen bir çok hastalık artık tedavi edilebiliyor. Tıp dünyası öte yandan bu hastalıkları önleme ve sağlıklı yaşam sürme ile ilgili çalışmalara da önem vermektedir. Koruyucu hekimlik alanında sürdürülen bu çalışmalarla besinlerin lif, yağ, karbonhidrat, protein miktarlarını, hangi besinlerde hangi vitaminlerin bulunduğunu öğrenebiliyoruz.

Antioksidan : Vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal maddedir. Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar, betakaroten, E ve C vitaminleridir.Vücudumuz için zararlı olan ve serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olan etmenler vardır. Bunlar besinlerimizde bulunan katkı ve koruyucu maddeleri, petrokimya ürünleri, sigara, güneşin zararlı ışınları ve hava kirliliğidir. Soluduğumuz havadaki oksijen de serbest radikallerin çıkmasına neden olur. Vücudumuzda bulunan antioksidanlar, serbest radikallere karşı etki göstererek bunların zarar vermesini önler.

Bunları Biliyor musunuz?

* Bazı uzmanlara göre antioksidan üretimi 25 yaşından itibaren yavaşlamaktadır. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda daha fazla ek antioksidan alınmalıdır.

* Antioksidanlar yalnızca sebze ve meyvelerde bulunmaz. Balık yağı, süt ve süt ürünleri ile selenyum açısından zengin olan balıkta da bulunur.

* Sebzeler ve meyveler pişirilince antioksidan değerleri azalır. Bu nedenle buharda pişirme yöntemi en uygun olanıdır.

* Üzümün kabuğu, içeriği ve çekirdeğinin ortalama 20 civarında değişik antioksidan madde ihtiva ettiği belirtilmektedir.

* Likopen, yaşlıların bedensel ve zihinsel sağlığını korumada son derece etkili bir antioksidandır. Likopen açısından zengin ender sebzelerden biri domatestir.

Antioksidan Bulunan Besinler

Yeşil Yapraklı Sebzeler : Yeşil yapraklı sebzeler özellikle kalp sağlığımız açısından önemli oranda antioksidan bulunan besinlerdir.

Lahanagiller : Brokoli, karnabahar, turp, Brüksel lahanası, beyaz lahana, hardal, kara lahana, şalgam önemli antioksidan bulunan besinlerdendir. Hem kanserden hem de kalp hastalıklarından korunmayı sağlar.

Soğangiller : Soğan ( taze ve kurusu), sarımsak, pırasa güçlü antioksidanlardandır.

Kuru baklagiller : Soya fasulyesi, mercimek, kuru fasulye, nohut, kuru bakla ve yulaf besinleri antioksidan bulunan besinlerdir.

Zeytinyağı : Bileşimindeki tekli doymamış yağ asitleri kolesterolü düşürmede etkilidir. Aynı zamanda antioksidan etkisi de vardır.

Yağlı Tohumlar : Badem, fındık, ceviz, yerfıstığı içerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri, E vitamini, B6 vitamini ve magnezyum sayesinde kuvvetli birer antioksidan ve detoksifikanlardır.

Bunların Yanında : Enginar, üzüm, kayısı, ıspanak,yumurtanın sarısı, yeşil çay, domates, çilek, kırmızı ve sarı biber, havuç, elma, nar, turunçgiller, kepekli tahıllar ve su ürünleri sağlık açısında son derece faydalı besinlerdir.