Tuzda Balık tarifi

için Malzemeler :

Palamut veya iri balıklardan hangisini isterseniz
1,5 kg İri yemeklik Tuz (4 adet palamut için olan tuz miktarı)

Tuzda Balık

yemeğinin hazırlanışı:

Balıklar sadece karnı ince bir çizgi halinde kesilerek temizlenir.Derisine zarar vermeyin çünkü o zaman tuzu içine çeker.. Tuz az suyla hamur gibi karıştırılır ve bu karışım balıkların her tarafını kapatacak şekilde alçı yapar gibi kalınca sürülerek tepsiye konur. 220 dereceli fırında 1 saat, arzuya göre 1 saat 15 dakika pişirilir. Sertleşmiş tuzlar kırılarak balık içinden alınıp servis tabağına konur. Salatayla birlikte servis yapılır.

Midye Tava tarifi

için Malzemeler :

30 adet Midye
1,5 su bardağı Un
1,5 su bardağı Bira
250 gr Ayçiçek yağı

Midye Tava

yemeğinin hazırlanışı:

Ayıklanıp siyah sakalları alınmış midyeleri iyice yıkayıp süzün. Mutfak kağıdının üzerine yayın, kalan suyunu da çeksin. Bir tepsiye bir su bardağı unu yayın. Midyeleri açarak iki tarafını da unlayın. Yarım su bardağı un ile 3/4 su bardağı birayı karıştırıp bir bulamaç elde edin. Unlanmış midyeleri bulamaça batırıp bol kızgın yağa atın. Her iki tarafını altın sarısı renk alıncaya dek çevirerek kızartın. Kızarmış olanları, kağıt havlu serilmiş bir kaba alıp fazla yağlarını çekmesini sağlayın. Midyelerin üzerine tuz serperek yanında tarator ile sofraya getirin.

Kağıtta Levrek tarifi

için Malzemeler :

50 cm x 80 cm boyutlarında yağlı kağıt
250 ml (1 su bardağı) balık suyu
30 gr (2 çorba kaşığı) margarin
1 çorba kaşığı ince kıyılmış arpacık soğanı
10 adet 90 gr`lık levrek filetosu
5 adet iri mantar (ince dilimlenmiş)
1 adet defne yaprağı
300 gr (yaklaşık 1 su bardağı) konkase domates
Tuz
1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

Kağıtta Levrek

yemeğinin hazırlanışı:

Hazırlık

Yağlı kağıdı ikiye katlayıp, fazla küçültmeden kalp biçiminde kesin.İçini yağlayarak birkenarda bekletin.

Kızarmış balıkların olduğu tavaya mantar, defne yaprağı, konkase domates ve sıcak balık suyunu ekleyip kısık ateşte 5 dakika suyunu yarı yarıya çektirin.Tuzunu kontrol edin.

Yağlı kağıttan kalbi bir fırın tepsisine yerleştirin, bir tarafına balıkları dizin.Üzerine tavada ki mantarlı karışımı gezdirin.Kalbin öteki yarısını balıkların üzerine kapatıp, kenarlarını sıkıca kıvırın.

Ana Yemek

Ön hazırlık olarak, yağlı kağıdı yan sayfadaki gibi kesin. Balık suyunu bir kenarda sıcak olarak tutun.

Balıkları alabilecek genişlikte bir tavada margarini bir çorba kaşığını eritin. Yağ kızınca soğanı ilave edip, hafifçe pembeleştirin. Balıkları da katarak, her iki taraflarının iyice kızarmasını sağlayın.

Fırınınızı 170°C`ye getirip, ısıtın. Hazırlık bölümünde gösterilen biçimde sosu yapın. Sos koyulaştıktan sonra kalan Sana ve maydanozu katıp, ateşten alın.

Balıkları ve mantarlı domatesli sosu aşağıda gösterildiği biçimde kağıda yerleştirip, kağıdın kenarlarını kıvırın. Kağıtta levreği öndecen ısıtılmış fırına sürüp, 10 dakika pişirin. Kağıtta levreği fırından çıkartıp, kağıdını dikkatlice açın ve sıcak olarak yanında haşlanmış patates ile servis yapın.

Kalamar Dolması tarifi

için Malzemeler :

4 tane orta boy ya da;8 tane küçük kalamar
2 çay kaşığı çam fıstğı
1 çay kaşığı maydanoz
1 küçük soğan
4 çay kaşığı zeytin yağı
3 diş sarımsak
100 gr çekirdekleri çıkarılmış
yeşil zeytin
Un
Sos İçin:
100 ml zeytin yağı
1 büyük soğan
3 diş sarımsak
1/2 kg kabukları soyulmuş domates
1 çay kaşığı şeker
Tuz

Kalamar Dolması

yemeğinin hazırlanışı:

Kalamarları temizleyin ve de parçalanmamasına dikkat edin. Dokunaçları temizleyin. Çam fıstıklarını ezip, maydanoz ekleyerek harç kıvamına getirin. Fırın tepsisini yağlayıp ısıtın. Sarımsak ve soğanı ayrı bir tavada renkleri altın rengine ulaşıncaya kadar kavurun, dokunaçları ve soğanı ekleyerek tepsiye serin. Son olarak da çam fıstıklı harcımızı bu karışıma ekleyin ve hafif ateşte az bir miktar tuz serperek 5 dakika kavurun. Kalamarları bu karışım ile doldurun ve bie kürdan ile kalamarları kapayın.

Sos için:

Kalamarları un ile kaplayıp sıcak zeytin yağında kızartın. Aynı yağda bir miktar soğan ve sarımsak kavurun. Sarımsak ve soğanlar pembeleşmeye başlayınca, domates ve az bir miktar tuz ekleyerek yaklaşık 5 dakika kızartın. Eğer kalamardan dolgu maddesi artarsa ya da kızartırken dökülürse bunu sosa ekleyebilirsiniz. Kızarmış kalamarları yavaşca sosun içine koyup kısık ateşte 30-45 dakika pişirin ve kürdanları sökerek servis yapın.

Izgara Lüfer tarifi

için Malzemeler :

1 çorba kaşığı ayçiçek yağı (ızgara telini yağlamak için)
4 orta boy lüfer (temizlenip, yıkandıktan sonra kurulanmış)
30 gr (4 çorba kaşığı un)
1/2 çay kaşığı tuz
Beyazbiber
2 limonun suyu
125 ml (1/2 su bardağı) zeytinyağı
1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

Izgara Lüfer

yemeğinin hazırlanışı:

Önce ızgarayı yakın. Izgara telini yaklaşık 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı ile yağlayın. Balıkların iyi pişmesi isteniyorsa her iki taraflarına da bıçakla birer çentik atın. Eğer az pişmiş isteniyorsa bu işlemi yapmayın. Unu ve tuzu birlikte eleyip, biberi karıştırın. Limon suyunu 2 çorba kaşığını bir kenara ayırıp, kalanını balıkların üzerine serpin.

Balıkları una bulayıp, fazla ununu silkeleyin. 1 ölçü limon suyuna 4 ölçü zeytinyağı olacak şekilde bir sos hazırlayın.

Balıkları sıcak ızgaraya yerleştirin. Balıklar pişerken, temiz bir fırçayla arasıra hazırlamış olduğunuz bu sostan üzerlerine sürün. Yaklaşık 5 dakika sonra balıkları, altüst ederek, diğer yanlarını da 5 dakika pişirin.

Balıkları önceden ısıtılmış tabaklara alın. Kalan limon suyu - zeytinyağını karışımına kıyılmış maydanozu ilave edin. Izgara lüferleri, zeytinyağı - limon sosuyla birlikte, sıcak olarak servis yapın.